Kalendář

po út st čt so ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
červen 2012 - červenec 2012
 
 

Dílčí hry (etapy)

 
 
 
 
 
 
 
 

Pravidla hry č. 9: Que-a-tok

Další stopy v pátrání po mayské cvilizaci vás zavedli do zdánlivě pustého území na západě Mexika. Jaké bylo vaše překvapení, když jste v pustině objevili vesničku, kterou obývali domorodí lidé. Z krátkých útržků vět, kterým jste rozumněli, jste pochopili, že zde žijí již velmi dlouho odstíněni od veškeré moderní civilizace. A že vám rozhodně mají co nabídnout - vlastní unikátní knihu, která mapuje významné období v mayské historii!

Obyvatelé vesnice jsou spravedliví, a proto knihu (již ve značně šatném stavu) rozdělily mezi jednotlivé týmy, s čímž jste příliš nesouhlasili - když Antoniovi přinesete jen kus knihy, nijak si vůči ostatním týmům nepolepšíte. Domorodci vám tedy nabídli, že si o jednotlivé části knihy můžete zahrát jejich oblíbenou hru.

Koeficient běhavosti 75 %
Koeficient brutálnosti 5 %
Koeficient mezitýmové spolupráce 0 %
Koeficient psychické náročnosti 10 %
Koeficient vnitrotýmové spolupráce 100 %
Pravděpodobnost namočení oblečení 1 %
Pravděpodobnost poškození oblečení 1 %
S sebou na hru: Nic

Na začátku hry si mezi sebe členové každého týmu tajně rozdělí pět hierarchicky uspořádaných hodností pojmenovaných podle mayských bohů:

  1. Bulac Chabtan
  2. Gukumatz
  3. Kinich Ahau
  4. Hum Cimil
  5. Ix Chel

Hodnost nelze během hry změnit - proto je důležité dobře zvážit, kdo jakou hodnost na začátku hry dostane. Každá hodnost má navíc omezený počet "životů". Týmy, které mají šest hráčů, rozdělí mezi dva hráče stejnou hodnost - Gukumatz.

Každý tým si v lese vytvoří bázi ohraničenou vytyčovací páskou. Na centrální strom ve své bázi umístí čtyři části knihy, kterou týmu domorodci svěřili - každá část má své bodové ohodnocení vyjádřené číslem od jedné do čtyř (větší číslo = cennější část knihy).

Úkolem týmů je získat co nejvíce částí knihy. Toho dosáhnou tak, že vběhnou do cizí báze a vezmou si zvolenou část knihy z centrálního stromu. V cizí bázi se ovšem mohou setkat s odporem - v takovém případě se nejprve musí vypořádat s obránci.

Obránce se každý, kde je v době, kdy útočník vběhne do cizí báze, v této bázi. Nikdo další již do báze nesmí přiskočit. Než si smí útočník vzít část knihy z centrálního stromu, obránci oznámí kdo z nich bude bránit - obrany se může účastnit libovolný počet obránců (nicméně není nutné bránit, pokud jsem ve vlastní bázi). Ostatní obránci se obrany neúčastní.

Po oznámení obránců následuje boj - obránci zvolí pořadí, v jakém budou útočníkovi čelit. Následně útočník a první obránce odhalí papírky se svou hodností a boj se vyřeší následovně:

  1. Vyšší hodnost přebíjí nižší - vlastník vyšší hodnosti sebere papírek s hodností vlastníkovi nižší hodnosti.
  2. Nejnižší hodnost (Bulac Chabtan) přebíjí nejvyšší hodnost (Ix Chel).
  3. V případě remízy se hráči navzájem vymění své papírky s hodností.

Pokud útočník přežil souboj (má stále svůj papírek s hodností), musí čelit dalšímu obránci v pořadí (je-li v bázi ještě nějaký takový). Pokud již v bázi další obránce, který chtěl bránit, není, smí si útočník vzít svou odměnu.

Kromě bází je možné bojovat také mimo báze - k souboji dojde, pokud se jeden hráč dotkne jiného. Všechny papírky s hodnostmi poražených soupeřů nosí hráči vedoucímu do své báze. Tam nosí také získané části knihy domorodců. Ve své bázi také hráč dostane nový papírek se svou hodností v případě, že mu byl někým odebrán.

Pokud je do báze poprvé donesena část knihy konkrétního cizího týmu, vedoucí ji u sebe uschová. Pokud je do báze znovu přinesena část knihy od tohoto týmu, vedoucí pouze započítá body a tuto část knihy pověsí na centrální strom, odkud ji mohou ostatní získat (stejně se postupuje v případě, že je do báze vrácena část knihy patřící domácímu týmu).

Hru vyhrává tým s nejvyšším součtem bodů, přičemž za každý získaný cizí papírek s hodností se mu započítává jeden bod a za každou cizí donesenou část knihy dvojnásobek její hodnoty.

 
 

Vyhodnocení hry Que-a-tok

Tým Body za části
knihy
Body za cizí
životy
Celkový počet
bodů
Pořadí
Liexovci1628441.
Jéčka Español 814222.
Stone Hange 612183.
Vrtáky 88164.
Cynical Fleet 0665.