Pravidla hry č. 1: Poznej svého nepřítele

Při plavbě neznámými končinami váš loďmistr dalekohledem z dálky zahlédl pohyb cizích lodí, které se nepodobaly žádným vám dosud známým lodím. Když byl touto zprávou kapitán seznámen, rozhodl se, že bude potřeba zjistit o těchto lodích patřičně více. Věděl totiž, že se okolo vás nacházejí převážně lodě pirátské, se kterými by se nebylo záhodno setkat, ba dokonce střetnout na otevřeném moři. Zprávy dochované v lodních denících hovořily jen pramálo o stavbě, ponoru, rychlosti a vybavení takovýchto korábů.

V jednom listu Kolumbova deníku stála zmínka o jistém městě Korteago, které se jen hemžilo námořnickou verbeží a pirátskou spodinou. Kapitán dostal nápad, že za jistý poplatek budete jistě schopni sehnat plány všech korábů a dostatečně se připravit na setkání s nimi. Po pár dnech plavby jste blízko města na chráněném místě zakotvili a tajně se do města dostali. Po chvíli zkoumání jste narazili na lidi, kteří vám byli ochotni za určitý obnos poskytnou hrubé náčrty různých pirátských korábů a plavidel.

Bohužel žádný u sebe neměl náčrty kompletní lodi - problém je tedy v tom, že bude potřeba všechny informace spojit do jednotného celku a doufat, že ze spojení bude správné, jinak bude Kapitán velmi zuřit!

Koeficient běhavosti 5 %
Koeficient brutálnosti 0 %
Koeficient mezitýmové spolupráce 0 %
Koeficient psychické náročnosti 10 %
Koeficient vnitrotýmové spolupráce 100 %
Pravděpodobnost namočení oblečení 0 %
Pravděpodobnost poškození oblečení 0 %
S sebou na hru: Nic

Admirál královského námořnictva vykupuje od jednotlivých týmů jakékoliv informace ohledně pirátských korábů, aby se na ně jeho loďstvo mohlo dostatečně připravit. Kromě něj je ve hře několik protipirátských organizací (vedoucí), kteří mají informace o různých korábech, které se kdy na širém moři pohybovaly. Jenže každý z nich chce na prodeji informací co nejvíce vydělat, a tak prodávají informace pouze po částech.

Admirál vykupuje libovolný návrh vzhledu korábů, protože jakákoliv informace je cenná. Jeho cenu určí na základě barevné sladěnosti nabízeného návrhu. Protipirátské organizace prodávají informace o jednotlivých částech korábu následujícím způsobem: každý má vždy vystaveno pět informací o náhodně zvolených částech korábů. Když přiběhne první zájemce, začne šéf organizace odpočítávat jednu minutu. Pokud nikdo další v limitu nepřiběhne, vybere si zájemce jednu z vystavených částí a dostane ji za cenu, kterou si určí (minimálně 1 zlaťák).

Pokud přiběhne alespoň jeden další zájemce (čeká se vždy, než vyprší celý limit jedné minuty), prodává se stylem aukce. Zájemce, který dorazil první, vybere část, o kterou má zájem, a navrhne cenu, kterou je ochoten za ni dát. Pozor: tuto sumu musí mít u sebe (a položit jasně před sebe) - nelze nabízet víc, než mám. Ostatní zájemci se (v pořadí, v jakém dorazili k šéfovi organizace) střídají v přihazování. Lze přihodit vždy alespoň o 1 zlaťák víc než je dosavadní nejvyšší nabídka. Pokud některý zájemce nechce (nebo nemůže) přihodit, nesmí se dál aukce o právě draženou část účastnit. Aukce končí ve chvíli, kdy nikdo nezvýší nabídku. Část korábu pak získává zájemce, který tuto nejvyšší nabídku dal. Jakmile skončí jedno kolo aukce (je prodána nějaká část korábu), šéf organizace ji nahradí novou (náhodně vybranou) částí. Vydražitel jde na konec fronty a další část korábu vybírá další zájemce z fronty. Pokud ten, kdo má zrovna vybírat, žádnou část nechce, přechází právo vybírat část korábu k dražbě na zájemce, který by měl přihazovat po něm.

Admirál námořní flotily ani šéfové protipirátských organizací nejsou mobilní. Koráb admirál vykupuje za následujících podmínek: za každých N stejnobarevných částí v korábu hráči obdrží (N * (N + 1)) / 2, tj. 1 + 2 + 3 + ... + N, zlaťáků. Admirál má navíc několik vlastních vizí, jak by podle něj měly vypadat pirátské koráby, za jejichž realizaci vám zaplatí stejnou sumu peněz, jako kdyby byl koráb jednobarevný (čili 15 peněz).

Příklad: Tým nakoupí části na návrh korábu, který má červený stěžeň, kormidlo a vlajku, modré plachty a palubu a podpalubí zelené. Za červené části korábu dostane 1 + 2 + 3 = 6 zlaťáků, za modrou část 1 zlaťák a za zelenou část dostane 1 + 2 = 3 zlaťáky. Celkem za návrh vzhledu korábu dostane 10 zlaťáků.

Hru vyhává tým s nejvyšším počtem zlaťáků na konci hry (nezáleží tedy na počtu sestavený návrhů vzhledu korábu). Do začátku dostane každý tým 30 zlaťáků.

 
 

Vyhodnocení hry Poznej svého nepřítele

Tým Počet zlatých Pořadí
Zlatá kotva363 1.
Mořští kovbojové 280 2.
ČernovousovY námořníci 168 3.